Utbildningar i Sverige

Vilken kompetens krävs för att  jobba med vindkraft?


Svaret på den frågan kan bli enormt varierande, men om man vill jobba som servicetekniker med drift och underhåll av befintliga verk finns det ett flera lämpliga utbildningar i nuläget. Många vindkrafttekniker har en bakgrund som elektriker i någon form och sedan vid anställning får man en introduktion till de verk som är aktuella på den respektive arbetsplatsen. På initiativ av Piteå Kommun bedriver Lernia en Vindkraftsteknikerutbildning inom drift och underhåll sedan hösten 2011. Lernia påbörjade även en utbildning till servicetekniker hösten 2015. I vårt länkregister finns en grupp andra lämpliga YH- och högskoleutbildningar inom Sverige.

Är man intresserad av att jobba med montering av vindkraftverk är det yrket montör man ska sikta in sig på. Ofta kallas det för Resemontör, en titel som skvallrar om att man får räkna med att kunna vara på resande fot rätt så ofta. Som det hittills sett ut för de som arbetat med att resa vindkraftverk i norra Sverige, innebär det att man vissa veckor bygger verk här uppe, men ofta befinner sig på andra orter runt om i hela landet och arbetar där ens kompetens behövs som bäst. Resemontörer har ofta en bakgrund i något av de praktiska programmen på gymnasiet, som industri- eller bygg, eller har en yrkeserfarenhet från byggbranschen som snickare eller betongare exempelvis.

Det finns förstås många andra typer av yrkeskategorier inom vindkraftbranschen, förutom ovanstående. Vanliga yrkesgrupper som återfinns är energiingenjör, jurist, arkitekt, säljare, informatör och teknisk konsult för att nämna några. I vårt länkregister finns det en rad olika lärosäten som erbjuder utbildningar inom vindkraft och energisektorn.